Firma SILCAR Sp. z
o.o. jako konsorcjant biznesowy w okresie od 28.05.2013 do 30.06.2015
roku wraz ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
zrealizowała projekt badawczy pt: „Bioprodukty, innowacyjne
technologie wytwarzania prozdrowotnych produktów piekarskich i
makaronu o obniżonej kaloryczności”
Głównym celem Projektu było opracowanie innowacyjnych
technologii produkcji pieczywa jasnego pszennego i makaronu o
podwyższonej zawartości błonnika pokarmowego wykazujących działanie
prozdrowotne, opracowanie nowatorskiej technologii produkcji ziarna
pszenicy, z wykorzystaniem narzędzi rolnictwa precyzyjnego i
ograniczenia zanieczyszczenia azotem wód podziemnych na terenach
rolniczych. Zamierzony cel projektu został osiągnięty przez zdobycie
nowej wiedzy i umiejętności oraz opracowanie nowych produktów
rynkowych. W ramach Projektu przeprowadzono kompleksowe badania
dotyczące głównych ogniw łańcucha produkcji wyrobów
zbożowych: od producenta ziarna do konsumenta oraz badania rynku.
Wyniki prac badawczych zostały zastosowane w praktyce gospodarczej, na
potrzeby rynku zbóż i produktów zbożowych w zupełnie
nowej linii technologicznej, obniżającej kaloryczność wyrobów
piekarskich z jasnego pieczywa i makaronu. Wdrożenie do produkcji
prozdrowotnego pieczywa jasnego i makaronu ma korzystny wpływ na
zmniejszenie udziału w Polsce ludzi z nadwagą, otyłością i cukrzycą, w
tym młodzieży szkolnej.